Extra coronamaatregelen: zaterdag of zondag een avondklok en verdere beperking bezoek

Het werd telkens afgewezen, maar Nederland lijkt er nu toch echt aan te moeten geloven: een avondklok. Tussen 20:30 en 04:30 uur mogen inwoners zonder geldige reden niet meer op straat zijn. Daarnaast wordt dringend geadviseerd om per direct het bezoek te beperken tot maximaal één persoon per dag.

“Alle deskundigen waarschuwen voor een derde golf en dat moeten we serieus nemen”, aldus Rutte. De Jonge vulde aan: “De huidige maatregelen zijn nog niet genoeg om de nieuwe varianten eronder te krijgen.” Om de derde golf zo klein en kort mogelijk te houden, worden er daarom extra maatregelen genomen.

Invoeren avondklok

“Niemand wil een avondklok. Niemand staat erbij te juichen”, zegt Rutte. Toch is het volgens het kabinet nodig om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Met de avondklok willen we minder groepsvorming, minder contacten en vooral minder thuisbezoek bereiken.”

Dat er een avondklok komt is echter nog niet definitief, want de Tweede Kamer moet ook nog instemmen met het voorstel van het kabinet. Het Kamerdebat vindt morgen plaats. Of de steun voldoende is, is nog maar de vraag. Eerder gaven partijen als D66, PvdA, SP en GroenLinks namelijk aan nog twijfels te hebben over het nut en de noodzaak van het invoeren van een avondklok. Dit is ook de reden dat de exacte ingang van de avondklok nog niet bekend is. Rutte verwacht dat de avondklok op zijn vroegst aanstaande zaterdag of zondag in kan gaan.

De avondklok zal gaan gelden tussen 20:30 en 04:30 uur. Tussen deze tijden is het overal en voor iedereen verboden om op straat te zijn. Er gelden uitzonderingen wanneer je over straat moet voor werk. Of het noodzaak is dat medewerkers op straat zijn gedurende de avondklok, bepaalt de werkgever. Hiervoor is een werkgeversverklaring nodig. Er geldt daarnaast ook een uitzondering voor mensen die hulp verlenen aan mens of dier, waaronder ook de mantelzorg. Een lijst met alle uitzonderingsgevallen wordt later beschikbaar gesteld. Supermarkten die nu nog na 20:30 uur geopend zijn, zullen eerder moeten sluiten.

Beperking bezoek

Het bezoek wordt verder beperkt tot maximaal één persoon per dag. Het doel hiervan is om de besmettingen achter de voordeur terug te dringen, aangezien dat een belangrijke bron van besmetting is. Deze regel gaat onmiddellijk in.

Het aantal aanwezigen bij begrafenissen en crematies wordt beperkt tot maximaal 50 personen. Dit aantal lag op maximaal 100 aanwezigen. Deze maatregel gaat vanaf maandag 25 januari in.

Reizen

Aan een quarantaineplicht wordt momenteel gewerkt. Omdat dit echter eerst moet worden aangepast in de wet, wordt het vliegverkeer ingeperkt. Dit houdt concreet in dat er een vliegverbod geldt van en naar Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika. Dit in verband met de virusmutaties die daar zijn aangetroffen en zich over de wereld verspreiden. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat reizigers de virusvariant mee terug nemen naar Nederland. Naar het inperken van reizen binnen Nederland is ook gekeken, maar dat bleek niet haalbaar.

De maatregelen zullen duren tot 9 februari, het einde van het huidige pakket coronamaatregelen. 


Meer nieuws

Sport 31 jul. 2021 09:09

Heemskerk zwemt laatste olympische race

Femke Heemskerk heeft afgelopen nacht in Tokyo haar laatste olympische wedstrijd gezwommen. In de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams eindigde ze met Kira Toussaint (rug), Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) op de zesde plaats.

Advertorial Voor Kinderen 30 jul. 2021 13:57

Rekenen en probleemoplossend vermogen bij kinderen – De Praktijk4Kids helpt

Probleemoplossend vermogen gaat om het herkennen van een probleem, vaardigheden hebben om met problemen om te gaan, vaardigheden hebben om oplossingen te bedenken en uiteindelijk het kiezen van de beste oplossing. Probleemoplossend vermogen speelt een belangrijke rol bij het rekenen. Stagiaire bij De Praktijk4Kids, Mirjam van Zanten, heeft hier onderzoek naar gedaan in het kader van haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht.

Sport 30 jul. 2021 04:08

Heemskerk 6e in eerste individuele olympische finale

Het is Femke Heemskerk niet gelukt haar eerste olympische individuele medaille te halen. De Roelofarendsveense werd 6e op de 100 meter vrije slag. Toch kan ze terugkijken op een uitstekende finale.

Politie 29 jul. 2021 14:50

34 bekeuringen uitgeschreven tijdens verkeerscontroles op N207

Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Dit keer was het de beurt aan de N207.