Femke Heemskerk krijgt herkansing voor Olympische Spelen 50 meter vrij

De zwemster uit Roelofarendsveen krijgt op 9 april een nieuwe kans om zich toch nog te kwalificeren voor de 50 meter vrije slag bij de Olympische Spelen. Zij neemt het op tegen Valerie van Roon in een extra kwalificatie.

Heemskerk kon tijdens de olympische kwalificatiewedstrijden in Rotterdam niet deelnemen, omdat haar partner positief was getest op het coronavirus. Hierdoor zag de 33-jarige zwemster haar olympische droom in duigen vallen.

Heemskerk kreeg van de KNZB nul op rekest, omdat de zwembond in de regelementen heeft staan dat er geen uitzonderingsposities zijn. Heemskerk liet het er niet bij zitten en stapte naar de tuchtcommissie. Zij werd daarop in het gelijk gesteld. Nu is een swim-off aanstaande.

“De KNZB was van plan om hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de tuchtcommissie, omdat zij van mening blijven dat je in de kwalificatieprocedure voor Tokio geen rekening kunt houden met alle individuele COVID-gevallen”, zegt Technisch Directeur André Cats. “Tegelijkertijd is het belangrijk om deze zaak in de aanloop naar de Spelen zo snel mogelijk op te lossen, zeker ook in het belang van de betrokken zwemsters. Daarom is aan Valerie en Femke een oplossingsrichting voorgesteld.” 

Heemskerk en Van Roon zijn op dit voorstel ingegaan en krijgen op 9 april de kans zich te bewijzen en een snellere kwalificatietijd te realiseren. De snelste zwemster zal naast Ranomi Kromowidjojo, Nederland vertegenwoordigen in Tokio. 


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.