Kabinet kiest voor invoeren quarantaineplicht

De GGD merkt dat mensen regelmatig niet mee willen werken aan het bron- en contactonderzoek en dat zij zich niet houden aan het advies om thuis in quarantaine te gaan. Daarom gaan ze over tot een quarantaineplicht. Mensen die zich hier niet aan houden kunnen rekenen op fikse consequenties.

Dit heeft minister Hugo de Jonge op dinsdag 11 augustus aangekondigd. “Verplichte quarantaine is een stevige maatregel maar gerechtvaardigd: quarantaine stopt de verspreiding van het virus en naleving van de regels is dus cruciaal”, zo meldt de Rijksoverheid. Het kabinet verwacht dat het verplicht stellen van de thuisquarantaine zal zorgen voor een grotere naleving hiervan.

Verplicht in thuisquarantaine

Concreet gaat het om het volgende: “Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen de mogelijkheid om mensen die contact hebben gehad met een potentieel besmet persoon, te verplichten om in thuisquarantaine te gaan.” Hier zal ook op worden gecontroleerd. “Wanneer een individuele aanwijzing tot quarantaine is opgelegd, is niet naleving daarvan strafbaar.” Deze maatregel zal vanaf de tweede helft van volgende week gefaseerd worden ingevoerd.

Bron- en contactonderzoek minder vrijblijvend

Daarnaast wordt het meewerken aan het bron-en contactonderzoek minder vrijblijvend. Er wordt bekeken of medewerking hieraan verplicht kan worden via een dwangsom. “Dit zou geen alternatief zijn voor de quarantainemaatregel, maar een aanvullend instrument om medewerking aan bron- en contactonderzoek en quarantaine te verbeteren. Bij een door de veiligheidsregio verplicht opgelegde quarantaine, kan dan bij niet naleving een fikse boete volgen.”

Reizigers uit risicogebieden

Als laatste gaat er iets veranderen voor reizigers die uit hoog risicogebieden komen. Zij moeten meewerken aan registratie en quarantaine. Deze reizigers wordt nu al gevraagd om uit zichzelf in quarantaine te gaan, maar als het aan het kabinet ligt gaat dit veranderen. Ook reizigers krijgen in de toekomst namelijk een quarantaineplicht opgelegd en moeten verplicht aan het bron- en contactonderzoek meewerken. Hoe dit precies in zijn werk gaat, wordt op dit moment verder uitgewerkt.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.