Dennis

Leimuiden krijgt herenboerderij

Negen herenboerderijen kent Nederland op dit moment. Kleinschalige, biologische boerderijen die 200 huishoudens van voedsel voorzien. Binnenkort begint de tiende. Bij ons in Leimuiden. Het eerste duurzame boerenbedrijf van het Groene Hart wat rechtstreeks voor klanten produceert.

Eind vorig jaar kocht de Stichting Herenboeren Groene Hart de landerijen en stallen van de boerderij aan de Vriezenkoop Noord 4 in Leimuiden. Vervolgens moest men op zoek naar 200 gezinnen die €2.000,-- per gezin in willen leggen om mede eigenaar van de coöperatie te worden. Dat lukt prima. Er zijn al meer dan 180 aanmeldingen en de aanvragen voor rondleidingen blijven binnen stromen. De gezinnen beslissen samen met de boer, die in dienst is van de stichting welke gewassen er geteeld gaan worden. Elke week wordt er voedsel geoogst, waar pakketten van gemaakt worden. Die kunnen de deelnemers dan voor €15,-- pp ophalen. Zo eet je voedsel waarvan je weet hoe het gemaakt is en waar het vandaan komt. Maar voor het zover is, moet er nog een hoop gebeuren.

Rondleiding 2 Herenboerderij

Bij betreden van het terrein(dat wordt in de toekomst de uitgang) valt meteen een oude, deels ingestorte schuur op. “Deze wordt gesloopt en vervangen voor een nieuwe voor de kippen” verteld Lian Tan. Zij is een van de kartrekkers van de stichting. “Achter de schuur ligt een oude, inmiddels droge sloot. Die gaan we in ere herstellen met hier en daar een bruggetje zodat de kippen vanuit hun hok de nog te planten boomgaard in kunnen. Zo kunnen zij daar dan het vuil en onkruid weg eten.” Ook de varkens die naast de boomgaard komen krijgen, zij het beperkt, toegang tot de boomgaard. Dan kunnen ze het afgevallen fruit opeten en de grond loswoelen. Uiteraard zijn de dieren niet alleen voor het “onderhoud” van het terrein. Ze zullen ook geslacht worden voor het vlees en de eieren van de kippen kunnen ook in de voedselpakketten. Ben je vegetarisch? Geen probleem. Je stelt je eigen pakket samen, naar aanleiding van het voedselaanbod van die week.

Kippenschuur Herenboerderij

Achterop het 24 hectare grote terrein(ter vergelijking, Diergaarde Blijdorp is 28ha groot) komen de koeien. De rest van het terrein wordt gebruikt om gewassen te verbouwen. Op het terrein staat al een stal. Die moet nog wel verbouwt worden. Op het dak ligt asbest. Dat moet vervangen worden voor zonnepanelen. Er moet een ruimte komen voor de varkens, de gierkelders moeten leeg gehaald zodat die gebruikt kunnen worden voor regenwateropslag, maar er moet ook een gedeelte van die kelders ingericht worden voor de teelt van paddenstoelen en lof. Ook moeten er koel- en vriescellen geplaatst worden voor de opslag van het voedsel. En een deel van de stal, waaronder de melkstal zal worden ingericht als foto/educatieruimte. De dijken zullen worden vol gezaaid met bloemen en naast de ingang komt een belevingstuin.

Melkstal Herenboerderij

U ziet, er is nog een hoop te doen. En vanuit de leden blijven de ideeën binnenstromen. Zo zijn er leden die hop willen verbouwen zodat er bier gebrouwen kan worden. “Uiteraard gaan we daar serieus naar kijken” vervolgt Tan. “De leden bepalen wat er verbouwt wordt, uiteraard met veto van de boer. We kunnen wel mango’s willen, maar als dat op deze grond niet gaat lukken, dan heeft dat geen zin.”

De coöperatie bestaat uit maximaal 200 gezinnen. Er hebben zich nu ruim 180 gezinnen aangemeld. Mocht u dus interesse hebben, dan is enige haast geboden. Voor de mensen die te laat zijn, is er een wachtlijst. Mocht u, om wat voor reden dan ook niet meer mee willen doen, dan verkoopt u uw deel terug. Dat deel wordt dan weer verkocht aan de eerste op de wachtlijst. Zo blijven er altijd 200 leden. Voor meer informatie verwijs ik u naar de digitale informatiesessies, waarvan de eerstvolgende vanmiddag al is. Of kijkt u eens op de website.

 

Als alles gaat zoals het zou moeten, is de eerste oogst dit najaar.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.