Dennis

Opening sportexpositie in museum ‘Oud Alkemade’

Zondag 8 september is de sportexpositie in museum Oud Alkemade in Oude Wetering geopend. In het museum hangen spullen van 40 verschillende sporten, van 70 sporters in totaal.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Fotoalbum

Sportexpositie_11.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_12.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_13.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_14.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_15.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_1.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_2.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_3.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_5.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_4.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_6.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_7.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_9.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_8.jpg (foto: Dennis Knetsch)
Sportexpositie_10.jpg (foto: Dennis Knetsch)

Door (ex)-internationals Mary van der Meer en dochter Claudia van den Heiligenberg werd de expositie geopend. “Dit was erg bijzonder want dat zie je niet vaak,” zegt Lex van der Zwet. In totaal hebben er 1500 donateurs spullen geschonken aan het museum. Er zijn bijvoorbeeld ook spullen gedoneerd die van Johannes Terwogt zijn geweest. Terwogtkomtuit Oude Wetering en was de eerste sporter die een medaille won op de Olympische Spelen in Parijs in 1900. Op de Olympische Spelen in Parijs won hij zilver met roeien.

De samenstelling bevat diverse spullen van topsporters. Behalve een fiets en een gele- en regenboogtrui zijn er ook spullen te zien van onder andere Lia Brouwer, Monique Velzeboer en Femke Heemskerk. “Er zijn onwijs veel prijzen te zien. Hier zitten ook stukken documentatie bij. Dit zorgt net voor die extra beleving waar bezoekers naar op zoek zijn,” zegt Van der Zwet.

Daarnaast zijn er de buitenbeentjes. Hannes de Jong is er één van. Hij werd wereldkampioen paalzitten in 1972. Oud Nederlands kampioen Jan Akerboom won het NK-behendigheidswedstrijden voor vrachtwagenchauffeur. Maar deze buitenbeentjes maken de expositie juist weer extra bijzonder. 

De kans bestaat dat de expositie nog wordt uitgebreid. “Het staat eigenlijk vol, maar het kan zijn dat we iemand over het hoofd hebben gezien. In dat geval maken we graag ruimte voor enkele toevoegingen,” aldus Van der Zwet. De expositie is tot en met juni 2020 op dinsdag- en zondagmiddag in het museum ‘Oud Alkemade’ te zien.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.