Pixabay

Wereld Toilet Dag: Gemeente Kaag en Braassem scoort slecht op het gebied van toiletvriendelijkheid

Vandaag, donderdag 19 november is het Wereld Toiletdag. Ter ere van deze dag brengt Maag Lever Darm Stichting (MLDS) de meest en minst toiletvriendelijke gemeentes van Nederland in kaart. De gemeente Kaag en Braassem staat op nummer acht van de minst toiletvriendelijke gemeentes.

Samen met de HogeNood-app (de grootste database van toiletten in Nederland) heeft MLDS de jaarlijkse lijst gemaakt van meest toiletvriendelijke gemeenten. In totaal staan er 7.000 toiletten in de HogeNood-app, hiervan zijn slechts een kleine 600 in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo’n 430 altijd open.

Voor het eerst is dit jaar een nieuwe berekening gebruikt waarin gemeenten extra punten krijgen voor openbare toiletunits, goede spreiding van toiletten en rolstoeltoegankelijkheid. In de gemeente Kaag en Braassem waren de punten dusdanig laag dat zij onderaan de lijst kwamen te staan.

Per gemeente is er gekeken naar het aantal inwoners. Vanuit die informatie is er een top tien gekomen met de meest- en minst toiletvriendelijke gemeentes. De gemeente Kaag en Braassem valt onder de middelgrote gemeenten met 25.000 tot 75.000 inwoners. In deze categorie viel de gemeente op de achtste plek. Tijdens het onderzoek zijn de openbare toiletunits en de toiletten in de horecagelegenheden meegerekend.

Groot tekort aan toiletten

“Juist in deze tijd van horecasluiting zien we hoe groot en kwetsbaar het tekort aan toiletten echt is. Wij vinden het onverteerbaar dat mensen in een isolement raken vanwege een gebrek aan toiletten. We roepen gemeenten daarom ook op om te blijven investeren in zelfreinigende, toegankelijke, openbare toiletunits”, laat Bernique Tool, directeur MLDS weten.


Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:57

Gemeente omarmt inwonersinitiatief: verkoop jachthaven 'T Venegat aan nieuw op te richten vereniging Rijnsaterwoude op

Betrokken bewoners, dorpsraad Rijnsaterwoude en Stichting jachthaven ’t Venegat hebben een plan geschreven om de huidige stichting om te vormen tot een vereniging die jachthaven ’t Venegat wil kopen van de gemeente. De op te richten vereniging heeft een breder doel dan alleen het beheren en exploiteren van de jachthaven. De gemeente Kaag en Braassem staat hier positief tegenover en wil daarom ook afzien van een openbare verkoop en inzetten op het sluiten van een koopovereenkomst met de nieuwe vereniging.

Politie 11 mei 2021 12:18

Hardrijder op A4 in Roelofarendsveen komt van koude kermis thuis

Op vrijdagavond 7 mei op de A4 bij Roelofarendsveen had een bestuurder wel erg haast. De bestuurder reed zo’n veertig kilometer te hard. Nadat hij van de weg werd gehaald, bleek dat de persoon nog acht flinke boetes had openstaan. Na een speekseltest constateerde de dienders dat de man onder invloed van THC was. 

Verkeer en vervoer 10 mei 2021 09:15

Veerdienst Kaag gestremd voor autoverkeer

Sinds maandagochtend 08:00 uur is Veerdienst Kaag voor autoverkeer gestremd. Door een technisch mankement kunnen auto’s voorlopig niet overvaren. De technische dienst van Team Veerdienst Kaag werkt op dit moment zo snel mogelijk om het heikel te verhelpen.