Pixabay

Wereld Toilet Dag: Gemeente Kaag en Braassem scoort slecht op het gebied van toiletvriendelijkheid

Vandaag, donderdag 19 november is het Wereld Toiletdag. Ter ere van deze dag brengt Maag Lever Darm Stichting (MLDS) de meest en minst toiletvriendelijke gemeentes van Nederland in kaart. De gemeente Kaag en Braassem staat op nummer acht van de minst toiletvriendelijke gemeentes.

Samen met de HogeNood-app (de grootste database van toiletten in Nederland) heeft MLDS de jaarlijkse lijst gemaakt van meest toiletvriendelijke gemeenten. In totaal staan er 7.000 toiletten in de HogeNood-app, hiervan zijn slechts een kleine 600 in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo’n 430 altijd open.

Voor het eerst is dit jaar een nieuwe berekening gebruikt waarin gemeenten extra punten krijgen voor openbare toiletunits, goede spreiding van toiletten en rolstoeltoegankelijkheid. In de gemeente Kaag en Braassem waren de punten dusdanig laag dat zij onderaan de lijst kwamen te staan.

Per gemeente is er gekeken naar het aantal inwoners. Vanuit die informatie is er een top tien gekomen met de meest- en minst toiletvriendelijke gemeentes. De gemeente Kaag en Braassem valt onder de middelgrote gemeenten met 25.000 tot 75.000 inwoners. In deze categorie viel de gemeente op de achtste plek. Tijdens het onderzoek zijn de openbare toiletunits en de toiletten in de horecagelegenheden meegerekend.

Groot tekort aan toiletten

“Juist in deze tijd van horecasluiting zien we hoe groot en kwetsbaar het tekort aan toiletten echt is. Wij vinden het onverteerbaar dat mensen in een isolement raken vanwege een gebrek aan toiletten. We roepen gemeenten daarom ook op om te blijven investeren in zelfreinigende, toegankelijke, openbare toiletunits”, laat Bernique Tool, directeur MLDS weten.


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 16:34

Arbeidsmigranten mogen hun intrek nemen in zeilschool De Kaag

In het winterseizoen, van 1 november 2020 tot 1 april 2021, vangt zeilschool De Kaag arbeidsmigranten op. Burgemeester en wethouders van de gemeente Kaag en Braassem verstrekten vorige week een vergunning om de migranten in het aangrenzende pand van de zeilschool te vestigen. De vergunning zal eerst twee seizoenen worden getest.

Politiek vandaag 14:31

D66 lanceert krachtige organisatie met oog op verkiezingen

De D66-afdelingen Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Kaag en Braassem en Nieuwkoop gaan sinds woensdag 25 november samen verder als D66 Groene Hart. De reden voor de samenvoeging is een behoefte aan meer slagkracht in de regio, wat betreft D66 speerpunten waaronder duurzaamheid, onderwijs en klimaat. 

Wonen en bouwen gisteren 17:23

Sloop voormalig café ’t Lage Land van start

Woensdag 18 november zijn de sloopwerkzaamheden van café ’t Lage Land in Oud Ade van start gegaan. De slopers zijn begonnen met de achterkant van het pand om zo naar voren te werken. Op de locatie aan de Leidseweg worden tien appartementen gerealiseerd.