Wilg veroorzaakt dijklekkage en moet weg

Wie de afgelopen tijd over de Dijkstraat in Roelofarendsveen liep, was het vast wel opgevallen. De grote natte plekken op het trottoir tussen nummer 14 en 16. Ze worden volgens het Hoogheemraadschap veroorzaakt door een wilg, boven op de dijk. Daarom moet de boom het veld ruimen.

Al enige tijd klaagden de bewoners over natte plekken onderaan de dijk. Een inspectie van de mensen van het Hoogheemraadschap leerde dat de wortels van de wilg waarschijnlijk de oorzaak waren. De ongeveer 50 jaar oude wilg heeft in de loop der tijd een dermate groot wortelstelsel gekweekt, dat het, in ieder geval de schoeiing een centimeter of 10 opzij geduwd heeft. Wat er verder voor schade aangericht is, is moeilijk te zeggen. Dus werd er gekozen voor een rigoreuze oplossing. De boom moest weg.

In alle vroegte stond er woensdagochtend een kraanwagen op de Langeweg. Hoveniers van de firma Uit Den Boogaard haalde alvast de eerste kleinere takken weg. Toen de kraan in positie stond, begon het echte werk. In etappes werd de boom vakkundig in stukken over de sloot getakeld, waarna ze nog verder in stukken gehakt werd. Tot er niets meer restte dan een dikke stam van een centimeter of 50 hoog.

Deze stam zal later, met een vrees weggehaald worden, waarna het onstane gat, warschijnlijk 2 tot 3 meter diep, met klei opgevuld worden. Tot die tijd is het nog even glibberen over het trottoir in de Dijkstraat. 

Via het linkje ziet u een ingezonden timelaps filmpje van het weghalen van de boom.


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.