Josh Walet

Hoogmadenaren maken zich hard voor wederopbouw kerk

De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk brandde 4 november 2019 af tijdens een onderhoudsbeurt aan het gebouw. Na een oproep van de Hoogmadenaren om de kerk weer op te bouwen, komt er nu langzaam beweging in de zaak. 

Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de kerk, zo’n vijftien maanden geleden, ging het helemaal mis. Het dak brandde af en de torenspits capituleerde. Iedereen in het dorp was in shock en kon het niet bevatten.  

De Hoogmadenaren zetten gezamenlijk hun schouders onder het plan voor de herbouw van de kerk. Zij maakten zich lange tijd hard voor de wederopbouw van de kerk onder het motto ‘samen sterk voor een nieuwe kerk’. 

Ja-woord 

Voordat het zover is, moest de parochie een vitaliteitsplan schrijven. Hierin staat beschreven hoe de kerk op een verantwoorde manier terug kan komen. Het bisdom van Rotterdam moest zich buigen over deze kwestie en de knoop doorhakken. Bijna vijftien maanden na het verschrikkelijke voorval lijkt het zover te zijn, het Bisdom Rotterdam geeft voorzichtig het ja-woord.  

Aan het ja-woord is aan een aantal voorwaarden verbonden. Het is een ja, mits. Zo moet er een gezonde financiële exploitatie voor de aankomende tien jaar zijn, een vitale geloofsgemeenschap (vrijwilligers, goed bezochte vieringen) en moet er een overeenstemming komen over een duurzame inrichting van de kerk. 

Vooralsnog is er voor de kerkgemeenschap nog voldoende werk te verrichten. Zij zullen het Bisdom Rotterdam moeten overtuigen om een volmondig ‘ja’ te krijgen.  


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:25

Echtpaar Van Ruiten vandaag 60 jaar getrouwd

Het echtpaar Van Ruiten uit Roelofarendsveen is vandaag 60 jaar getrouwd. Burgemeester Marina Van der Velde bracht een bezoekje aan dit zeer actieve stel dat nog steeds veel en ver fietst. ‘’Wat een prachtig moment!’’

Gemeente gisteren 15:11

Inzameldata oud papier maart

Vanaf augustus 2020 haalt Cyclus het oud papier op. De inzameldatum voor oud papier is zaterdag. De eerstvolgende inzameldatum voor het westen van de gemeente is 6 maart. In het oosten wordt het oud papier op 27 maart opgehaald.

Gemeente gisteren 13:36

Gemeente Kaag en Braassem geeft geen gehoor aan bezwaar huisvesting Kalmoeslaan

De gemeente Kaag en Braassem heeft eind februari twee woningen gereserveerd voor twee personen met een levensstijl die niet thuishoort in een woonwijk. Volgens omwonenden van de Kalmoeslaan in Rijnsaterwoude is de locatie te druk voor de twee individuen die juist in een prikkelarme omgeving moeten wonen. Uit de onlinebijeenkomst van donderdag 25 februari bleek de gemeente geen gehoor te geven aan het bezwaar van de omwonenden.

Cultuur 28 feb. 2021 11:48

Geen VGV '21

De aanhoudende pandemie heeft Splotsz doen besluiten ook dit jaar geen Veen Gaat Vreemd te vieren. Net als vorig jaar zal er ook dit jaar dus stil blijven in De Veen tijdens het paasweekeind.