Kermissen ondanks versoepeling massaal afgelast: "burgemeesters lijken bang te zijn"

Tijdens de persconferentie maakte premier Mark Rutte bekend dat kermissen, twee maanden eerder dan gepland, open mochten. Maar kermisexploitanten hebben het idee dat ze blij zijn gemaakt met een dode mus. Burgemeesters in heel Nederland lassen namelijk massaal kermissen af. Ook in Kaag en Braassem gaan de kermissen niet door.

Kermissen mogen twee maanden eerder open dan verwacht, maar toch worden de kermissen massaal afgelast. Kermisexploitant Toon van de Weerdt vertelt: ‘’Het kermisseizoen begint altijd in maart, maar door corona werd dit jaar de hele branche al stilgelegd voordat we überhaupt konden starten.’’ De kermisbranche behoorde eigenlijk tot één van de branches die pas in september weer op mochten starten, maar dat werd toch twee maanden eerder, namelijk 1 juli. Alleen werk hebben de kermisexploitanten nog niet, want kermissen worden massaal afgelast door burgemeesters. "Rutte nam het besluit, maar zadelde burgemeesters vervolgens op met de gevolgen. Hij heeft het gewoon bij hen over de schutting gegooid. De meerderheid van de burgemeesters ziet het blijkbaar niet zitten, want kermissen worden massaal afgelast."

In Kaag en Braassem gaan de kermissen ook niet door. Zo zullen de Veense kermis en de Oranjefeesten dit jaar geen doorgang vinden voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, zoals het Oranjecomité al eerder aangaf. Ook de kermis in Leimuiden in juni ging niet door. Nieuwe initiatieven zijn er nog niet, voor zover bekend bij de gemeente. ‘’Mochten die wel komen, is het aan de burgemeester als portefeuillehouder om te bepalen of activiteiten op een verantwoorde wijze kunnen plaatsvinden.’’

Van de Weerdt: "We zijn natuurlijk ook afhankelijk van vergunningen, maar ik ben van mening dat bijzondere situaties vragen om bijzondere maatregelen. Waar een wil is, is een weg." Volgens Van de Weerdt is het door laten gaan van de kermis ook goed te doen met inachtneming van de coronamaatregelen. ‘’Crowdcontrol is hierbij het belangrijkste’’, vertelt Van de Weerdt. "Daarnaast kunnen we ervoor zorgen dat in de rijen anderhalve meter afstand wordt gehouden. Gezien de nieuwe maatregelen kunnen jongeren zonder veel aanpassingen naar de kermis, mensen boven de 18 zouden een mondkapje op moeten zetten. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om de kermissen ruimer op te zetten, daar wil iedereen aan meewerken. Vergelijk het bijvoorbeeld met pretparken, de maatregelen komen grotendeels overeen. Zij kunnen weer open, maar waarom zijn burgemeesters dan wel bang om de kermissen door te laten gaan? Wij kunnen door genoeg maatregelen te nemen ook de veiligheid van bezoekers garanderen, net als in pretparken." Hij is dan ook van mening dat de kermissen gewoon door moeten gaan. ‘’Mocht het nodig zijn, dan kunnen we zelfs binnen één dag een kermis opbouwen. De welwillendheid is er, nu alleen de burgemeesters nog."


Meer nieuws

Geen nieuws gevonden.